fbpx

Hatha Yoga volgens de principes van Critical Alignment

Hatha yoga bestaat uit het beoefenen van asana’s (yogahoudingen) om hiermee tot een fysieke en mentale ontspanning te komen.

Critical Alignment Yoga is een stroming, ontwikkeld door Gert van Leeuwen. Bij Critical Alignment is het uitgangspunt dat een beweging van gewricht tot gewricht doorgegeven wordt. In praktijk stagneert dit vaak door bijvoorbeeld een krommere bovenrug, stijvere schouders, gespannen onderrug, allemaal als gevolg van voorkeurshoudingen die je in de loop der jaren ontwikkeld hebt. Doordat de doorgifte van bewegingen beperkt wordt/is, kunnen er uiteindelijk klachten ontstaan, als gevolg van overbelasting van bepaalde structuren in je lichaam.

Critical Alignment yoga maakt je bewust van (spier)spanningen in je lichaam en helpt je, door middel van je ademhaling (en hulpmiddelen als het bovenrugstripje of onderrugrolletje), deze spanningen los te laten.
Het loslaten van de spanning uit de spieren zorgt ervoor dat emoties en stress, die verbonden zijn met die spieren, worden losgelaten. Hierdoor ontstaat zowel mentale als fysieke ontspanning.
​In de Critical Alignment word je bij diverse houdingen manueel gecorrigeerd, om zo je lichaamsbewustzijn te vergroten en je bewegingspatronen te doorbreken. Ook verklein je hiermee de kans op blessures en overbelasting.